IVEM start Nationale Archeologiedagen.

Foto: NOS achtuur journaal met item over start van de Nationale Archeologiedagen.

De Nationale Archeologiedagen hebben als doel om het maatschappelijke draagvlak voor de Nederlandse archeologie te versterken. Het initiatief van IVEM, op de been geholpen door Janneke Berkelbach, was een reactie op het schrale politieke cultuur-klimaat van 2014. In 2015 vonden de eerste Nationale Archeologiedagen plaats in drie provincies en sorteerden direct veel succes. Inmiddels zijn de archeologiedagen een jaarlijks terugkerend landelijke evenement waaraan heel veel mensen en organisaties meewerken. De organisatie van de dagen is sinnds 2015 ondergebracht in de Stichting Nationale Archeologiedagen.

Bekijk het uitgebreide jaarverslag van de Nationale Archeologiedagen 2015

Nieuwsbericht Erfgoedstem, 19 oktober 2015.

Eerste editie Nationale Archeologiedagen trekt ruim 23.000 bezoekers

De eerste editie van de Nationale Archeologiedagen, die afgelopen weekend gehouden werd in drie provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht), was een groot succes. De organisatie zegt dat er naar schatting 23.000 bezoekers afkwamen op de ruim 90 activiteiten die op 70 locaties plaatsvonden. Bezoekers konden tijdens de activiteiten in de huid van een archeoloog kruipen en zo horen, zien en beleven hoe de archeologie in Nederland te werk gaat. Nog nooit werden er in Nederland, in één weekend op zoveel verschillende locaties tegelijkertijd zoveel archeologische activiteiten georganiseerd.

Vondst van het jaar
De dagen werden afgetrapt in Leiden, op de archeologische faculteit. Daar werd de ‘Vondst van het Jaar’ gepresenteerd. De onthulling van deze bijzondere vondst vormde het officiële startsein van de eerste editie van de Nationale Archeologiedagen. Het koffertje met daarin de Vondst werd geopend door de Noord-Hollandse gedeputeerde Ralph de Vries, prof. dr. David Fontijn en dr. Sebastiaan Knippenberg, beiden van de Universiteit Leiden.

Koffer met daarin de Vondst van het Jaar

Verschillende activiteiten
Van tevoren had de landelijke organisatie van de Nationale Archeologedagen gerekend op 60 activiteiten. Uiteindelijk werden er zo’n 90 grote en kleine(re) evenementen aangemeld. Voornamelijk in de drie Randstad-provincies, maar ook daarbuiten zoals in Bergen op Zoom, Nijmegen, Breda en Almere. Hoogtepunten waren onder andere de fietstocht langs de oude Romeinse grens rond Katwijk, georganiseerd door twee enthousiaste dorpsbewoners. Ruim honderd bezoekers trotseerden de regen en wind om meer te leren over de Rijnmonding tijdens de Romeinse tijd. In Amsterdam was het Marineterrein door de Archeologische dienst van de stad omgevormd tot Archeologisch Lab. Ook werd er een 19de-eeuws kanon onthuld. In Rotterdam konden bezoekers tijdens een bijzondere archeologiemarkt prehistorische hapjes proeven en meemaken wat archeologen zoal doen tijdens een opgraving en onderzoek. En de pop-up Archeohotspot in het Universiteitsmuseum Utrecht was een groot succes met ruim 400 bezoekers op de zondag.

Volgende editie
Volgend jaar volgt de tweede editie van de Nationale Archeologiedagen. Volgens de organisatie is het uiteindelijk de bedoeling dat steeds meer provincies en locaties aanhaken zodat binnen vijf jaar van een landelijk evenement gesproken kan worden.
De Nationale Archeologiedagen zullen in 2016 plaatsvinden op 14, 15 en 16 oktober.